ככל שחלפו השנים, הקשר שבין תזונה לספורט הפך לברור יותר ויותר. נקודת המוצא כיום היא שכל ספורטאי זקוק לתזונה נאותה על מנת למקסם את הפעילות הגופנית שלו, לחזק את הגוף שלו ולסייע לו לעמוד בעומסים שבוודאי מאפיינים את הגוף שלהם.
יחד עם ההכרה בחשיבותו של המזון, פותח גם מספר לא מבוטל של תוספי תזונה לספורטאים, אליהם נתייחס במאמר. מה החשיבות שלהם? ואילו תוספים מוצעים כיום?
תוספי תזונה לספורטאים לוקחים על עצמם מספר תפקידים, אולם התכלית העיקרית שלהם ברורה: לשפר את הביצועים במהלך הפעילות, ואת בריאות הגוף לפניה ואחריה. התוספים מגבירים את קצב ההתאוששות של הגוף, ומאיצים תהליכים שונים המתרחשים במהלכו ואשר חיוניים בקביעת מידת ההצלחה של הפעילות הגופנית. ואגב, ברור שתוספי תזונה יכולים להיות יעילים רק כאשר הם מותאימים לפעילות הספציפית, וכאשר התזונה שנוטלים יחד עימם היא מאוזנת ונכונה.
את תוספי התזונה המיועדים לספורטאים נהוג לחלק למספר קבוצות עיקריות, כאשר האבחנה העיקרית היא בין תוספים הבונים ומתחזקים את הגוף, תוספים המגנים עליו או משקמים אותו לאחר הפעילות וכן תוספים המשפרים את הפעילות הגופנית עצמה. בכל קטגוריה ניתן כמובן, למצוא סוג אחר של תוספים, כפי שנראה מיד.
תוספי תזונה לספורטאים מהסוג הזה נחשבים בעיני רבים העוסקים בפעילות הגופנית לחיוניים ביותר. אחד התוספים העיקריים הוא אבקת חלבון, לרוב ממי גבינה. התוסף יספק לגוף את החלבונים הנדרשים על מנת להעלות את מסת השריר, ואשר קשה מאד לצרוך בכמות מספקת בדרכים אחרות. תוספים אלה אף נספגים בגוף בצורה יעילה פי כמה מאשר המזונות הסטנדרטיים.
גיינרים, הידועים גם בתור אבקות מסה (או אבקות עלייה למסה), מכילים אף הם חלבונים בכמות מרשימה, עם הבדל אחד: הם מעורבבים בפחמימות, רכיב חיוני נוסף עבור ספורטאים. התוצאה היא עלייה מהירה אף יותר במסת השריר בפרט, והגוף בכלל.
הקבוצה השניה של תוספי תזונה לספורטאים תמנע את כל אותם נזקים, שעלולים להיגרם במהלך הפעילות – ובייחוד זו האינטנסיבית יותר. מולטי ויטמין הוא התוסף המרכזי, מהבחינה הזו, והשכיח ביותר בקרב ספורטאים. ברמה הכללית, התוסף מעניק את כל הרכיבים התזונתיים הנדרשים עבור ספורטאים, מקצועיים וחובבים כאחד, וזאת על רקע הדרישות התזונתיות המסיביות שלהם.
סוג אחר של תוספים מבוסס על חומצות שומן אומגה 3, הכוללות כשלעצמן שורה ארוכה של יתרונות: הן נוגדות דלקות, מאזנות את רמת הסוכר, מורידות את לחץ הדם ועוד. גלוטמין הוא תוסף מרכזי נוסף, אשר עיקרו היא הגנה על השרירים עצמם, ומניעת מצבים של הידלדלות מסת השריר, למשל.
כל ספורטאי, באשר הוא, שואף לביצועים גבוהים ככל האפשר. הדרך העיקרית להגשים זאת, ניחשתם נכון, היא באמצעות תוספי תזונה מסוגים שונים. הקריאטין מגדיל את כמויות האנרגיה בשרירים, בעוד חומצות אמינו מסועפות (BBCA או HMB) משמרות את מסת השריר ומגדילות את קצב ההתאוששות.
שורפי שומן, לרוב מבוססי קפאין או סנפרין, משפרים את זרימת הדם והחמצן בגוף האדם, מה שמגדיל את האינטנסיביות של האימונים (בעיקר, נוטלים אותם טרם האימון). כמובן שלקבוצה הזו של תוספי תזונה לספורטאים ניתן להוסיף גם את כל אותם חטיפי אנרגיה, ג'לים או משקאות איזוטוניים.