התמכרויות למזון הפכו בעידן השפע לבעיה נפוצה ומוכרת בקרב אוכלוסיית העולם המערבי.
התמכרויות למזון נוצרות עקב התפתחותן של תחושות תלות פיזיות – רגשיות – כימיות לסוגי מזון ספציפיים המעוררים תחושת עונג, הנאה ועוררות, לרבות: התמכרות לקפה, התמכרות לשוקולד, התמכרות לפחמימות ועוד.
במאמר הבא, נבאר את המושג התמכרויות למזון ונלמד אודות הדרכים לטיפול בבעיות של התמכרויות למזון.
התמכרויות למזון מתאפיינות בתאווה כפייתית ובלתי נשלטת כלפי אוכל, ובפרט כלפי סוגי מזון ספציפיים. התמכרות למזון היא תלות המתפתחת בעקבות תחושת ההנאה הממכרת המציפה את הגוף בעת צריכת מזון מסוג מסוים.
בדומה להשפעת נוכחותם של חומרים כימיים פעילים המצויים בסמים המשפיעים על מרכז ההנאה במוח כך גם מוצרי מזון מסוימים מכילים חומרים מעוררים (קפאין, פניאלתילאמין, קזאין ועוד) הגורמים לתחושת הנאה, עוררות או רוגע, ולפיכך עשויים לגרום להתמכרות הגוף למוצרי מזון מסוימים.
רוב התמכרויות המזון הידועות נגרמות בשל אכילת מזונות המכילים חומרים מעוררים, סוכר מזוקק ופחמימות.
מלבד הנזקים הספציפיים העשויים להיגרם לגוף בשל התמכרות למוצרי מזון ספציפיים, התמכרויות למזון עלולה לגרום לבולמוסי אכילה ("קרייבינג" לשוקולד, קפה, סוכר וכו') ולהשמנה, ולכן כמו כל התמכרות מחייבת גמילה.
כמו סמים, כך גם התמכרויות למזון מחייבות טיפול פיזי ונפשי למען ניקוי גוף ונפש, הסתגלות לאורח חיים חדש והמנעות מהגורם הממכר. גמילה מהתמכרויות למזון כוללת את הצעדים הבאים:
כל הצעדים הללו עשויים לתרום בעת תהליך הגמילה ממגוון התמכרויות למזון.
לסיכום, אם גם אתם מכורים לקפה ולא יכולים לעבור את היום בשלום ללא מנת הקפאין היומית שלכם, ייתכן וגם אתם סובלים מהתמכרות למזון. אז אם ברצונכם להתגבר על התמכרויות למזון מוטב לפנות לתזונאית שתסייע לכם בתהליך הגמילה.