הנתונים ממשרד הבריאות לגבי השמנת יתר מדאיגים: מדי שנה, עולה אחוז הסובלים מבעיה זו באוכלוסיה, בקרב מבוגרים וילדים כאחד, נשים וגברים גם יחד (לראיה, מסמך הכנסת בנושא). יחד עם התכניות הלאומיות לשיפור המצב, ברור שגם ברמת הפרט נעשים לא מעט מאמצי דיאטה של הסובלים ממשקל עודף. אחת השיטות היעילות לכך היא שיטת הנקודות של שומרי משקל.
שיטת הנקודות של שומרי משקל נחשבת, תאמינו או לא, לוותיקה ביותר מסוגה, שעה ששורשיה נעוצים עוד ב-1966. המטרה של שיטה זו היא אחת: לגרום לשינוי אורח החיים של האדם, תוך שילוב פעילות גופנית וצריכת מזון בריא. לא בכדי, אגב, אלו הם גם היעדים שהציב משרד הבריאות במסגרת התכנית הלאומית לקידום אורח חיים פעיל ובריא, שנמצאת כעת בעיצומה.
כדי לשפר את הרגלי התזונה, כל משתתף מקבל למעשה תפריט שבועי או מכסת קלוריות, בהתאם לגילו, למינו, למצבו הבריאותי ולמשקלו הנוכחי- את המכסה הזו אסור עליו לעבור. כל סוג של מזון מומר לנקודות, והחישוב מתבצע עם כל ארוחה. השיטה לא מוציאה למעשה מהתמונה אף מזון, בתנאי שלא עוברים על המכסה.
לפני מספר שנים חל שינוי מהותי בשיטת שומרי המשקל. גם אם הרעיון הבסיסי שלה נותר זהה, הרי שניקודם של מזונות רבים השתנה. הפירוט המלא של המאכלים, אגב, ניתן לרוב במפגשים עצמם, אם כי ברחבי האינטרנט ניתן למצוא מחשבונים לחישוב הנקודות, או אפילו אפליקציות (למשל, אפליקציית מחשבון פלוס לאנדרואיד).
אחד השינויים המרכזיים שחלו, אם כן, הוא שמרבית הירקות מקבלים ניקוד 0, כלומר, ניתן לצרוך אותם ללא כל הגבלה. הערך של המאכלים עלה מעט, אך גם המכסה היומית: יש בכך השפעה פסיכולוגית חשובה. הפעילות הספורטיבית מקנה גם היא נקודות נוספות למימוש, כך שככל שמתמידים בה ניתן לאכול יותר- ועדיין לרדת במשקל.
השיטה למעשה מתמקדת כיום בצריכה של כל אחד מאבות המזון, וכל קבוצה מקבלת כמות מינימלית של נקודות שיש לצבור מדי יום. ככלל, ומבלי להיכנס למספרים יתר על המידה, המטרה היא לצרוך כמה שיותר מזונות בהם שיעור גבוה של חלבונים או סיבים, ולוותר על מזונות עתירי פחמימות או שומנים (מעבר לכמות המינימלית שהזכרנו).
היות וחלק מהותי בכל דיאטה הוא הבקרה, חברי אחת ממאות קבוצות שומרי המשקל הקיימות בארץ מגיעים מדי שבוע למפגש, בו גם הם נשקלים. את ההליך מלווה מדריך מנוסה, אשר גם הוא הצליח לרדת במשקל באמצעות שיטת הנקודות. במפגשים גם ניתנות המלצות להמשך הדרך, למשל מבחינת הפעילות הגופנית.
בסופו של דבר, כל דיאטה, ובכלל זה שיטת הנקודות של שומרי משקל, מתאימה לאדם בעל מאפיינים מסוימים, אך לא בהכרח לחברו. שיטת הנקודות כוללת בתוכה יתרונות רבים, אך גם נקודות שיש להתחשב בהן, כפי שנראה בטבלה הבאה:
יתרונות | חסרונות |
מאפשרת ירידה מבוקרת (כחצי קילוגרם לשבוע), ולכן אינה "מסוכנת". | מאפשרת ירידה מבוקרת (כחצי קילוגרם לשבוע), ולכן אינה "מסוכנת". |
הבחירה החופשית מעניקה גיוון בבחירת התפריטים. אפשר לאכול למעשה הכול. | עקב הבחירה החופשית, נעדרת את המסגרת אותה מחפשים רבים. |
ניתן להיעזר בחברי הקבוצה. | הצטרפות לקבוצות כרוכה בתשלום. |
החישוב אינו מורכב יחסית, ולא מבוסס על חישובי קלוריות. | החישוב אינו מורכב יחסית, ולא מבוסס על חישובי קלוריות. |